Delen via Twitter
Abonneer op RSS feeds
Nieuws
Agenda
Weblog e-tekstualiteit
Achtergrond Deze site is geinitieerd door:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
-
Arbeitsgemeinschaft für germanistische Edition
Website
Info
De Arbeitsgemeinschaft für germanistische Edition is een internationale vakvereniging op het gebied van de Duitstalige teksteditie. Zij organiseert tweejaarlijks een congres en heeft een eigen jaarboek, Editio.
-
Association for Documentary Editing
Website
http://www.documentaryediting.org/
Info
De ADE stelt zichzelf tot doel om de documenten van belangrijke personen en groepen voor iedereen toegankelijk te maken in boekvorm, op microfilm of in digitale edities. De organisatie bestaat uit editeurs die het werk uitgeven van literaire auteurs als Mark Twain of Willa Cather, en eerder historisch geïnspireerde editeurs die geannoteerde edities maken van correspondentie, lezingen en dagboeken in verband met politiek, wetenschap, sociale hervormingen en kunsten.
-
Bibliographical Society of the University of Virginia
Website
http://etext.virginia.edu/bsuva/
Info
De Bibliographical Society of the University of Virginia werd opgericht in 1947 aan de universiteit van Charlottesville om de interesse in boeken en manuscripten, kaarten, oude drukken, grafische kunsten, bibliografie en tekstkritiek aan te wakkeren. Dat resulteerde in tentoonstellingen, wedstrijden, een drukpers, een reeks lezingen door internationale sprekers en een actief publicatiebeleid. In de laatste zestig jaar heeft de Society ongeveer 175 afzonderlijke publicaties laten verschijnen, en daarnaast ook 54 nummers van Secretary’s News Sheet en 56 nummers van zijn jaarlijks verschijnende Studies in Bibliography.
-
Centre for Manuscript Genetics (Universiteit Antwerpen)
Website
http://www.ua.ac.be/main.aspx?c=*GJS
Info
Het Centre for Manuscript Genetics (CMG; Centrum voor Tekstgenetica) is gegroeid vanuit het onderzoek naar schrijfprocessen aan de Universiteit Antwerpen. Oorspronkelijk concentreerde het zich enkel op het werk van James Joyce, wat in 1991 leidde tot de oprichting van het Antwerp James Joyce Centre. Geleidelijk aan werd het tekstgenetisch onderzoek van het centrum breder en comparatistischer, en verrichtte het centrum ook onderzoek naar het werk van auteurs als Samuel Beckett, James Joyce, Thomas Mann, Marcel Proust, Charles Darwin en Willem Elsschot. Een van de doelstellingen van het centrum is om verschillende scholen uit detekstgenetische studies – de Angelsaksische, de Duitse en de Franse critique génétique – met elkaar in contact te brengen en te proberen om een gemeenschappelijke theoretische basis te ontwikkelen.
-
Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (KANTL)
Website
Info
Het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (CTB) verricht als onderzoekscentrum van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) fundamenteel wetenschappelijk onderzoek op het vlak van de teksteditie, de ontsluiting van het literair en intellectueel erfgoed in Vlaanderen en de literaire, talige en intellectuele bronnenstudie. Tot dit werkveld behoren de disciplines van de editiewetenschap, de teksteditie, de dialectologie en het onderzoek van historische corpora. Speciale aandacht gaat naar het gebruik van geavanceerd ICT in het onderzoek. De doelstellingen van het CTB zijn vijfvoudig:
1. Projecten ontwikkelen en uitvoeren op het vlak van de ontsluiting van het Vlaamse literaire en intellectuele erfgoed en de talige, literaire en intellectuele bronnenstudie.
2. Het verzorgen en (laten) uitgeven van wetenschappelijk verantwoorde uitgaven van literaire werken en talige, literaire, en intellectuele bronnen.
3. Het voorbereiden en realiseren van ‘producten’ die de zichtbaarheid van het Vlaams talig, literair en intellectueel erfgoed bevorderen, b.v. publicaties, tentoonstellingen, voorstellingen, uitvoeringen, catalogi, thesauri, radio- en televisieprogramma’s e.d.m.
4. De bestuderig van de mogelijkheden van het gebruik van ICT voor het literair, filologisch en taalkundig onderzoek.
5. Op de hierboven geschetste gebieden bijdragen leveren aan de theorievorming op nationaal en internationaal gebied en aan het beleidsvoorbereidend onderzoek in Vlaanderen.Hiervoor werkt het CTB samen met universiteiten, conservatoria, hogescholen, onderzoekscentra, archieven, bibliotheken, bewaarplaatsen, uitgeverijen en verscheidene initiatieven in binnen- en buitenland.
Het CTB biedt studenten de mogelijkheid om bij een van de projecten een stage te volgen.
-
Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL)
Website
Info
De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren is een website over de Nederlandse taal en literatuur. De site bevat literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën, portretten en hyperlinks. Ook zijn er verschillende recente wetenschappelijke edities in de DBNL te vinden, zoals delen uit de Deltareeks, de Monumenta-reeks en brievenedities uit de reeks Achter het Boek.
De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren is een initiatief van de Stichting dbnl die in 1999 werd opgericht door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.
-
European Society for Textual Scholarship (ESTS)
Website
http://www.textualscholarship.eu
Info
De European Society for Textual Scholarship is een inderdisciplinair forum op het gebied van de textual scholarship. De ESTS organiseert jaarlijks een internationaal congres en geeft een eigen tijdschrift, Variants, uit. Met de Society for Textual Scholarship onderhoudt de ESTS ook een textual scholarship mailing list.
-
Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO)
Website
Info
Het FWO is het financieringskanaal voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen en stimuleert het ontwikkelen van nieuwe grensverleggende kennis in alle wetenschappelijke disciplines.
-
Gerard Walschap documentatiecentrum (Universiteit Antwerpen)
Website
http://www.ua.ac.be/main.aspx?c=*ISLN&n=11966
Info
Documentatiecentrum onder auspiciën van de Stichting Gerard Walschap, onder meer verantwoordelijk voor het project ‘Editie van Gerard Walschaps kritische werk 1922-1939’.
-
Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW)
Websites
Info
Het Huygens ING is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Het instituut verricht onderzoek naar de geschiedenis van Nederland en maakt historische bronnen en literaire teksten toegankelijk. De ontwikkeling en inzet van nieuwe – veelal computationele – methoden en technieken spelen een belangrijke rol in het onderzoek. Het instituut heeft ongeveer 100 medewerkers en is ontstaan uit een samenvoeging van het Huygens Instituut en het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. In de zomer van 2011 is het nieuwe instituut officieel gelanceerd.
Het instituut biedt studenten de mogelijkheid om bij een van de projecten een stage te volgen.
-
Institut des Textes et Manuscrits Modernes (ITEM)
Website
Info
Het ITEM is een onderzoeksinstituut op het gebied van de critique génétique (tekstgenetica) en doet studie naar het werk van nationale en internationale auteurs (Flaubert, Zola, Joyce, Proust, Sartre, Valéry, Nietzsche). Het is onderdeel van het Centre National de Recherche Scientifique (CNRS). Het ITEM geeft een internationaal tijdschrift uit, Genesis.
-
Instituut voor de Studie van de Letterkunde in de Nederlanden (Universiteit Antwerpen)
Website
http://www.ua.ac.be/main.aspx?c=*ISLN
Info
Het ISLN verricht wetenschappelijk onderzoek en verzorgt academisch onderwijs op het gebied van de Nederlandse en anderstalige letterkunde in de Nederlanden. Hiermee bouwt het instituut verder op een sterke onderzoekstraditie die door het Centrum voor Nederlandse Literatuurgeschiedenis (voorheen het Gezellcentrum), het Booncentrum en het Clauscentrum aan de Universiteit Antwerpen is ontwikkeld. De genoemde centra maken thans deel uit van het ISLN, evenals de in 1998 opgerichte Stichting Gerard Walschap.
-
Letterenhuis (Antwerpen)
Website
Info
Het Letterenhuis verzamelt en bewaart archieven van schrijvers en kunstenaars, documentatiemateriaal (knipsels, brochures, affiches, …) en portretten i.v.m. het Vlaamse cultuurleven vanaf 1750. Het AMVC-Letterenhuis heeft twee belangrijke opdrachten: het is enerzijds een archief- en documentatiecentrum en anderzijds een museum.
De AMVC-publicaties zijn een reeks wetenschappelijke publicaties over het literaire erfgoed dat door het AMVC-Letterenhuis bewaard wordt. Het gaat om essaybundels, referaten van colloquia, brieven- en tekstedities.
-
Louis Paul Boon-documentatiecentrum (Universiteit Antwerpen)
Website
Info
Studiecentrum voor de moderne Vlaamse literatuur, met als belangrijke aandachtsgebieden uitgeverijonderzoek (Het Uitgevershuis A. Manteau) en editieonderzoek (het Verzameld werk van Louis Paul Boon).
-
Museum Meermanno
Website
Info
Museum Meermanno richt zich op het geschreven en gedrukte boek in het heden en verleden. De uiterlijke vorm en de ontwikkeling van de vormgeving van boeken staan hier centraal. Met ingang van 12 augustus is de catalogus van Museum Meermanno online raadpleegbaar. Hiermee maakt het museum zijn boekenbezit en andere schatten voor een nationaal en internationaal publiek toegankelijk. De catalogus biedt toegang tot de volgende bestanden:
– westerse boekkunst vanaf circa 1450: 70.000 objecten: incunabelen, postincunabelen en andere oude drukken, veiling- en antiquariaatscatalogi, zeldzame en kostbare werken vanaf de negentiende eeuw, moderne bibliofilie, industriële boekbanden, kunstenaarsboeken, kinderboeken, geïllustreerde boeken en naslagwerken op dit terrein
– 11.000 archieven en archivalia van letterontwerpers, boekverzorgers en uitgeverijen, boekkunst en typografie (met de nadruk op Nederland) vanaf 1850: ontwerpmateriaal, drukproeven, grafische voorwerpen, brieven, affiches, kalenders, prospectussen, waaronder de collecties J.F. van Royen, Eugène Strens, Uitgeverij Brusse en Uitgeverij Van Goor.
– 330.000 ex libris en klein grafiek, waaronder de collecties Beels, Schelling, Schwencke, Strens en Verster (hiervan zijn er 245.000 doorzoekbaar).
– 10.000 brieven vanaf 1870 van en aan onder anderen Henri Friedlaender, Christopher Sandford, J.F. van Royen, John Buckland Wright, Lucien Pissarro, A.A.M. Stols en Paul Valéry.
Op termijn worden ook de overige collecties, waaronder de handschriften, de schilderijen en de oudheden aan deze catalogus toegevoegd. De middeleeuwse handschriften zijn op dit moment online toegankelijk via de website Medieval Manuscripts in Dutch Collections, de miniaturen van de verluchte handschriften zijn op dit moment online toegankelijk via de website Medieval Illuminated Manuscripts en de Nederlandse drukken 1540-1800 via de STCN.
Catalogus: http://www.catalogus.meermanno.nl
-
Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum (Den Haag)
Website
http://www.letterkundigmuseum.nl
Info
Het Letterkundig Museum verzamelt, beheert en exposeert handschriften, brieven, foto’s schilderijen, illustraties en voorwerpen op het gebied van de Nederlandse literatuur vanaf 1750. De permanente tentoonstelling Het Pantheon. 100 schrijvers – 1000 jaar literatuur is een ode aan schrijvers die het literaire landschap van de Lage Landen hebben bepaald.
-
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)
Website
Info
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) financiert duizenden toponderzoekers aan universiteiten en instituten en geeft sturing aan de Nederlandse wetenschap via subsidies en onderzoeksprogramma’s.
-
Nederlandse Taalunie
Website
http://taalunieversum.org/taalunie/
Info
De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van het Nederlands. De activiteiten van de Taalunie strekken zich uit over diverse domeinen: de Nederlandse taal als zodanig, onderwijs in en van het Nederlands binnen en buiten het taalgebied, Nederlandstalige literatuur en lezen.
De Nederlandse Taalunie is o.a. initiatiefnemer van Neerlandistiek Wereldwijd, een actueel digitaal overzicht van de stand van zaken in de internationale neerlandistiek. Hier is informatie te vinden over neerlandici van verschillende disciplines aan 301 verschillende instellingen in verschillende landen wereldwijd. In de toekomst moeten ook alle relevante opleidingen en informatie over neerlandistisch onderzoek terug te vinden zijn.
Zie http://neerlandistiek.taalunieversum.org/
-
Nordisk Netværk for Editionsfilologer (NNE)
Website
Info
De NNE groepeert de wetenschappelijke tekstediteurs uit Noord-Europa en organiseert jaarlijkse congressen. Ze publiceert een regelmatige Nyhedsbrev en een boekenreeks NNEs skriftserie.
-
Ruusbroecgenootschap (Universiteit Antwerpen)
Website
http://www.ua.ac.be/main.aspx?c=*RUUSBROEC
Info
De doelstelling van het Ruusbroecgenootschap werd door de stichters in 1925 als volgt omschreven: ‘de wetenschappelijke navorsing van de geschiedenis van de vroomheid – ascese en mystiek – in de Nederlanden van de bekering tot 1750’. In de loop der jaren is de manier van werken, het bepalen van de onderzoeksobjecten en de vorm waarin de resultaten gepubliceerd worden natuurlijk geëvolueerd, maar de oorspronkelijke opzet geldt nog steeds.
Binnen de onderzoeksactiviteiten zijn er drie krachtlijnen te onderscheiden. Eerst staat de kritische uitgave van de teksten die de grondstof vormen van ons onderzoek: de religieuze literatuur in de Nederlanden. Daarnaast is er de interpreterende en contextuele studie van deze teksten. Ten slotte wordt enerzijds codicologisch onderzoek gedaan en anderzijds historisch onderzoek naar de begintijd van het Ruusbroecgenootschap in cultureel en maatschappelijk perspectief.
-
Society for Textual Scholarship (STS)
Website
Info
De STS is een internationale vakvereniging op het gebied van de textual studies, in de brede zin van het woord en interdisciplinair. De STS organiseert jaarlijks een conferentie en geeft het tijdschrift Textual Cultures uit (voorheen: TEXT).
-
Studie- en Documentatiecentrum Hugo Claus (Universiteit Antwerpen)
Website
http://www.ua.ac.be/clauscentrum
Info
Het Studie- en Documentatiecentrum Hugo Claus verricht onderzoek naar het leven en werk van de Vlaamse schrijver, en vervaardigt in dat kader ook edities van diens werk en correspondentie.
-
TEI SIG on Correspondence
Website
http://www.tei-c.org/Activities/SIG/Correspondence
Info
De TEI Special Interest Group in verband met correspondentie brengt onderzoekers samen die geïnteresseerd zijn in digitale edities van correspondentie. Het doel van deze SIG is om verschillende vormen van correspondentie bij wijze van voorbeeld te coderen, en die voorbeelden dan te bespreken. Daarnaast wil hij ook toevoegingen aan en wijzigingen van de TEI ‘Guidelines’ in verband met correspondentie voorstellen. Ten slotte worden ook lespakketten en ‘best practice’-modellen opgesteld.
-
TEI SIG on Manuscripts
Website
http://www.tei-c.org/Activities/SIG/Manuscript/
Info
Het doel van deze TEI Special Interest Group is om TEI-gebruikers samen te brengen die hun codeermethodes voor de transcriptie en editie van handschriftelijke bronnen wensen te verbeteren.
-
Text Encoding Initiative Consortium (TEI-C)
Website
Info
Het Text Encoding Initiative (TEI) is een consortium dat een standaard ontwikkelt voor de representatie van teksten in digitale vorm. De voornaamste verwezenlijking van het consortium is het opstellen van een reeks ‘Guidelines’ die codeermethoden voor digitale teksten vastlegt, voornamelijk voor de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen en de taalkunde. Sinds 1994 worden de Guidelines van het TEI veelvuldig gebruikt door bibliotheken, musea, uitgevers en individuele onderzoekers, om teksten beschikbaar te stellen voor online onderzoek, onderwijs en bewaring. Naast de Guidelines zelf biedt het consortium ook verscheidene hulpbronnen aan, waaronder materiaal om TEI te leren, informatie over TEI-projecten, publicaties in verband met TEI en software die op TEI gebaseerd is of ermee conform is.