Delen via Twitter
Abonneer op RSS feeds
Nieuws
Agenda
Weblog e-tekstualiteit
Achtergrond Deze site is geinitieerd door:
Een dansende Arthur van Schendel en een twitterende directeur: het Letterkundig Museum vernieuwt en dat gaat niet onopgemerkt voorbij.
Op 5 maart heropent het Letterkundig Museum in Den Haag zijn deuren voor het publiek na een grootschalige verbouwing. Niet met één maar met twee nieuwe vaste tentoonstellingen. En met natuurlijk een geheel vernieuwde website. Maar er is nog meer dat de aandacht trekt.
Bij de voorbereiding van de expositie Het Pantheon. 100 schrijvers – 1000 jaar literatuur zijn namelijk tot op heden onbekende filmbeelden van Arthur van Schendel opgedoken, zo meldde Literatuurplein vorige week. De beelden uit 1930 van een dansende Van Schendel zijn afkomstig uit het familiearchief van de schrijver van onder meer De wereld een dansfeest en Het fregatschip Johanna Maria. Ook uniek is het filmpje van het huwelijk van Johan Huizinga uit 1937. De familie van de historicus stelde de beelden speciaal voor het Pantheon ter beschikking.
Behalve deze nooit eerder in het openbaar vertoonde beelden is in de nieuwe vaste tentoonstelling van het Letterkundig Museum ook veel filmmateriaal van andere schrijvers te zien. Zoals de bijzondere beelden van een zwaaiende Anne Frank en van Herman Gorter die haasje-over speelt met kinderen van vrienden. De filmpjes maken deel uit van de 100 audiovisuele portretten van de Pantheon-schrijvers. Elk geeft een beeld van de levensgeschiedenis, het werk en de tijd van een auteur. Deze portretten zijn ingenieus aan elkaar gekoppeld, zodat zij een samenhangend, multimediaal spektakel vormen.
Naast het Pantheon komt als tweede vaste tentoonstelling De Nationale Schrijversgalerij. Van Kader Abdolah tot Joost Zwagerman, van Louis Couperus tot Anna Enquist, van De Schoolmeester tot Toon Tellegen; sta oog in oog met schrijvers van toen en nu. Alfabetisch op schrijversnaam zijn meer dan 500 portretten te zien. Brutaal, vitaal en onconventioneel. Door de diversiteit aan portretten, schilders en stijlen is de galerij niet alleen een bont spektakel maar ook een aanstekelijk overzicht van de ontwikkeling van de portretkunst vanaf de 18de eeuw tot heden.
Het geheel vernieuwde museum wordt donderdag 4 maart geopend door minister Ronald Plasterk. Een dag later, aan de vooravond van de Boekenweek, is het museum voor publiek geopend. In aanloop naar de opening legt de directeur van het museum, Aad Meinderts, in dertig dagen een witte roos op de graven van de 100 Pantheon-schrijvers. Zijn literaire pelgrimage is te volgen via twitter en via de website wievolgt.com.
Bron: Letterkundig Museum, Literatuurplein