De Leerstoelgroep Boekwetenschap en Handschriftenkunde en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseren deze zomer voor de vierde keer een summerschool over de geschiedenis van het boek.

Speciale aandacht voor slavernijgeschiedenis

Het aanbod van cursussen, workshops en evenementen heeft veel te bieden voor iedereen die geïnteresseerd is in boekgeschiedenis: onderzoekers, studenten, bibliotheek- en museummedewerkers en alle andere liefhebbers van boeken en manuscripten, bibliotheken en antiquariaten, druktechnieken en typografie.

Speciale aandacht krijgt de geschiedenis van de slavernij in Nederland en de Nederlandse koloniën. In 2013 wordt herdacht dat de slavernij in de Nederlandse koloniën 150 jaar geleden werd afgeschaft. De Bijzondere Collecties sluiten bij de officiële herdenking aan met de tentoonstelling Slavernij verbeeld. Deze tentoonstelling, te zien van 16 juni t/m 22 september, belicht slavernij van de oudheid tot en met de afschaffing van de Nederlandse slavernij in 1863, met nadruk op slavernij in de Nederlandse cultuur en de voormalige kolonie Suriname.

Voorlopig programma ‘à la carte’

Deelnemers aan de summerschool kunnen een keuze maken uit een ‘à la carte’-programma. Naast cursussen en workshops is er een openingslezing met rondleiding in de UvA-Artisbibliotheek en is er een excursie naar erfgoedinstellingen in Antwerpen.

De summerschool wordt afgesloten met de vijfde Frederik Mullerlezing. Deze wordt gehouden door de romanschrijver, essayist en columnist Arnon Grunberg, onder de titel De christelijke nacht en de mechanische rede. Grunberg gaat in zijn lezing op zoek naar sporen van het menselijk lichaam in de Europese romantraditie.

 Het voorlopige programma is hieronder te downloaden als pdf. 

Stedman
Inschrijven Summerschool Boekgeschiedenis